Jump to content

Welcome to OG-Times.ro - Old memories always the best!
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Anunţuri Importante

[ANUNŢ] Update-urile efectuate pe serverele OG-Times le puteti gasi accesand Server Updates.
[ANUNŢ] Blogul OG-Times este online. Va invitam sa il vizitati la adresa blog.og-times.ro.
[IMPORTANT] Sfaturi pentru a nu cadea in plasa celor care fura conturi: click aici.
[IMPORTANT] Aplicatia OG-Guard a fost lansata. Mai multe informatii aici. Recomandam citirea topicului inainte de activarea autentificarii in doi pasi.

Photo

Cum să menții bateria laptopului în perfectă stare cât mai mult timp


 • This topic is locked This topic is locked
4 replies to this topic

#1
FloreNtyN

FloreNtyN

  King Of The Hell.


 • account_circle
  Moderator General
 • I have 629 Posts
 • My id is #21393
 • 12-November 17
 • 101 reputation points
 • FloreNtyN

 • Hey, you!
  Wanna be friends?

  LEGEND

  1-cum-se-consuma-bateria-laptopului.jpg

   

  Probabil ai auzit și tu că unii oamenii lasă bateria laptopului să se termine complet înainte s-o încarce din nou. Sau că bateria trebuie ținută încărcată între 40 și 80% pentru a o face să dureze mai mult.
   
  O mare parte din această confuzie provine din modalitatea în care bateriile funcționau în trecut și nu de cum funcționează în prezent. Din fericire, majoritatea gadget-urilor din ziua de azi folosesc baterii Litiu-Ion de care este foarte ușor să avem grijă.
   
  Îți recomand să citești ghidul complet mai jos, esența creșterii duratei de viață a bateriei fiind: durează mai mult atunci când efectuezi descărcari superficiale, când o menții la rece și nu o lași conectată în priză dacă este încărcată 100%. Ghidul este folositor indiferent că ai laptop, tabletă sau smartphone. Unele setări le-am folosit pentru sistemul de operare Windows 7.
   
  Cu onestitate îți spun că bateriile au o durată de viață limitată indiferent de eforturile și măsurile tale de precauție. Cele mai multe baterii Litiu-Ion ar trebui să te țină câțiva ani, dar această perioadă poate scădea considerabil dacă nu sunt îngrijite corespunzător.
   
  Citește mai jos ce trebuie să faci exact ca să prelungești durata de viață a bateriei cât mai mult posibil.
   
  Ce consumă bateria?Cum se consuma bateria laptopului
   
  Este foarte important să înțelegi mai întâi unde se ”golește”  bateria și într-un laptop modern, este destul de simplu: de departe, monitorul LCD este cel mai mare consumator.  Pe blogul Microsoft Windows 7 Engineering  am găsit procentele din graficul alăturat. Acest grafic îți arată exact ce procent de energie folosește fiecare componentă și te ajută să înțelegi de unde să începi atunci când încerci să maximizezi durata de viață a bateriei.
   
  Acest grafic nu arată cum consumă bateria dispozitivele add-on, ca de exemplu flash-uri și carduri de memorie, mouse USB sau wireless, hard disc-uri externe și mai ales, PC carduri (cunoscute ca mari consumatoare de baterie). Dacă ți-ai luat un hard disk extern care nu se alimenteaza separat de la priză, ci se alimentează prin USB de la laptop, atunci bateria laptopului se va consuma mult mai repede.
   
  Ce ai de făcut?
   
  1. Modifică setările din ”Power Plan”.plan de optimizare a energiei laptop
  plan-de-optimizare-a-energiei-laptop-300          Power-Saver-Windows-7-275x300.jpg
  Primul lucru pe care-l vrei este să-ți faci un plan rezonabil de reducere a energiei atunci când laptopul rulează pe baterie.  Mergi în ”Control Panel” -> “Hardware and Sound” -> “Power Options” -> “Change battery settings” -> “High Performance” -> “Change Plan Settings”.
   
  Planul ”High performance” este mereu tentant (la urma urmei,  ești utilizator de înPower Saver Windows 7altă performanță), dar bateria se va consuma mult mai repede, astfel încât selectează ”Power Saver” sau ”Balanced plan”. Asigură-te că monitorul se oprește repede după ce nu ai activitate deoarece acesta reprezintă factorul cel mai mare de consum.
   
  Apoi, vei dori să sapi mai adânc în setările avansate.  Mergi la ”Advanced Power Plan” și asigură-te că setările ”On battery” sunt făcute astfel încât să mărească durata de viață a bateriei  – oprirea hard disk-ului la câteva minute de inactivitate, folosește ”low-power mode” pentru placa wireless, processor și, mai ales, pentru placa grafică.
   
   
   
  2. Reglează luminozitatea monitorului
  Butoane-de-modificare-a-luminozitatii-mo
  Am arătat mai sus că ecranul LCD este cel mai mare vinovat pentru scăderea duratei de viață a bateriei. Cel mai rapid mod de-a salva viața bateriei este să folosești butoanele de pe tastatura laptopului pentru a controla luminozitatea ecranului. www.descopera.info
   
  Asigură-te că ”Planul de alimentare” este setat să oprească afișajul rapid atunci când laptopul este inactiv și nu folosi screen saver-e fanteziste în exces deoarece acestea cresc consumul de energie al placii grafice.
   
  Pe multe site-uri am citit că dezactivând placa wireless scade consumul și este adevărat că s-ar putea obține câteva minute în plus, dar cel mai bine eu recomand să-ți reglezi luminozitatea ecranului.
   
  3. Optimizează și celelalte component hardware ale laptopului
   
  Laptopul tău are un adaptor Bluetooth pe care nu-l utilizezi? Dar IR? Fiecare dintre aceste dispozitive consumă energie doar dacă sunt activate. Dacă nu le folosești, mai bine dezactivează-le.
   
  Dacă folosești laptopul în avion, tren sau undeva fără hotspot wireless, dezactivează opținea Wi-Fi.
   
  Evită folosirea unui adaptor PC Card deoarece acesta poate consuma rapid bateria și asigură-te că dispozitivele USB sunt setate să-i permită sistemului de operare Windows să  le oprească. Poți găsi aceste opțiuni in panoul ”Power Management”.
   
  În plus, mai vrei să știi dacă laptopul tău are suficientă memorie RAM și dacă ar trebui să mai adaugi niște RAM sau să rulezi mai puține aplicații în același timp.
   
  4. Închide procesele din fundal și serviciile pe care nu le folosești
  Hibernate-si-Sleep-300x225.jpg
  Procesele din fundal fac mai mult decât să-ți consume din baterie,  dar setate incorect, îți pot reduce durata de viață a acesteia. Închide toate aplicațiile de fundal care nu trebuie rulate atunci când ești pe baterie și dezactivează toate update-urile automate, task-urile programate și, în special, indexarea la căutare. Este timpul să faci curățenie, așa că fă disable sau dezinstalează tot ce nu folosești și găsești în ”System Tray”.  Dezinstalează-le doar dacă ai laptopul în priză – nu are niciun rost să irosești din baterie.
   
  5. Utilizează modul ”Hibernare” atunci când este posibil www.descopera.info
   
  Utilizarea modului ”Hibernare” în loc de ”Sleep (Somn)” îi permite laptopului să folosească minim de energie, mergând chiar spre zero.  Dacă nu folosești laptopul pentru o oră sau mai mult, pune-l în modul ”Hibernare”  în loc de modul ”Sleep (Somn)” care utilizează ”un firicel” de baterie pentru a păstra totul în memorie.
   
  Există un număr de sarcini programate (backup,  etc.)  care pot scoate laptopul din modul ”Sleep”.  În cazul modului ”Hibernare” nimic în afară de butonul de ”Power” nu poate scoate un laptop din această stare.
   
  6. Evită căldura
   
  În timp, bateriile pierd capacitatea de-a se încărca, însă atunci când un laptop este supra-încălzit în mod constant sau utilizat într-un mediu foarte cald, bateria va muri foarte repede. Laptopurile de azi folosesc baterii cu litiu în loc de nichel, iar diferența esențială între ele este că bateriile cu nichel trebuie să fie descărcate complet înainte de reîncărcare pentru a optimiza durata de viață, iar bateriile cu litiu sunt opuse: nu trebuie să se descarce complet înainte de reîncărcare.  În plus, dacă o baterie cu litiu se descarcă complet și nu o încarci o perioadă de timp, s-ar putea să devină incapabilă să mai țină și 10 secunde.
   
  Nu uita că bateriile noi sunt cu litiu și nu trebuie întotdeauna încărcate complet. Wikipedia.com subliniază că, în cazul în care bateria litiu este complet încărcată tot timpul, va pierde până la 20% din capacitate în fiecare an, indiferent de ceea ce faci.  Asigură-te că pentru descărcarea bateriei, uneori, și în cazul în care îți petreci cel mai mult timp la birou, ar fi mai bine să lași să se consume bateria până la jumătate, iar apoi scoate-o pur și simplu și pune-o într-un loc racoros.  Poți utiliza modul ”Hibernare” pentru a salva exact ceea ce faci în timp laptopul se închide complet.
   


  • 2

   kJqkUmb.gifihZB2K6.png

   

                                                                                                                                                 

    3Xg0hmo.png

   

   

                                                                                       


  #2
  Costa.

  Costa.

   I got hustle though, ambition, flow inside my DNA

 • account_circle
  Premium User
 • I have 814 Posts
 • My id is #13096
 • 01-March 17
 • 44 reputation points
 • .Costa

 • Hey, you!
  Wanna be friends?

  LEGEND

  Foarte interesant, multumim ! +1  • 0

  LcHATHS.png

  HlCJgvF.png

  jUh4kgQ.png

                        Y9Y3Qdq.png - ms spawn te pup

                      raZ1cge.png - nr 1 tot timpul

                 9U2wLUS.png - Staff Taxi LV.


  #3
  Josepe

  Josepe

   👑 Royal 👑 King

 • account_circle
  Member
 • I have 174 Posts
 • My id is #1957
 • 11-March 16
 • 11 reputation points
 • Josepe

 • Hey, you!
  Wanna be friends?

  Friendly Fire

  Util tutorial, +1 pentru munca depusa!  • 0

  oC1dGey.png

  eBjCUj9.gif

   


  #4
  M@n3vra

  M@n3vra

   > -_- LEGEND -_- <

 • account_circle
  Premium User
 • I have 406 Posts
 • My id is #14750
 • 21-April 17
 • 7 reputation points
 • M@n3vra

 • Hey, you!
  Wanna be friends?

  Interesant si util

  • 0

  aDGvYb1.png


  #5
  VladS

  VladS

   Veteran | Moderator IT | Laravel Developer

 • account_circle
  Member
 • I have 837 Posts
 • My id is #15129
 • 29-April 17
 • 50 reputation points
 • VladS

 • Hey, you!
  Wanna be friends?

  BEAST

  Topic closed!  • 0

  voK8izO.png

  qlf37Dm.jpg?1aZT1ook.png

  rzBdkZJ.png?1   9nCjKhI.png

  aZ9tAxJ.png

  fNnXDjQ.jpg

  sznC14W.jpg?1

  9EUmPlB.png

  zO8HXAG.png

   

  MxbD424.png - Server fantoma

  0 user(s) are reading this topic

  0 members, 0 guests, 0 anonymous users

  Comunitatea a fost infiintata pe data de 28.12.2015, ora 19:00 cu scopul de a atrage cat mai multi pasionati de gaming.
  Designed by Shady | OG-Times | 2018
  keyboard_arrow_up